Το Petanque ή εδαφοσφαίριση



                                                                

                                                        Άρθρο :Aποστόλης

                                 Το πετάνκ  ή εδαφοσφαίριση είναι παιχνίδι και άθλημα  που παίζεται συνήθως  με βάριες μεταλλικές σφαίρες.  Ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των αθλημάτων  boules,τα οποία παίζονται  με μεγάλες και βάριες μπάλες ,οι οποίες πρέπει να πλησιάσουν όσο πιο κοντά γίνεται σε μια πιο μικρή μπάλα, στόχο.  Παρόμοιο παιχνίδι  είναι και το παραδοσιακό λευκαδίτικο παιχνίδι αμπαλί, το οποίο κανονικά παίζεται  με ξύλινες πλακουτσωτές μπάλες τις ροτέλες  .


Το πετάνκ  είναι άθλημα για όλες τις ηλικίες ανθρώπων  απ, όλο τον κόσμο. Παίζεται σε ανοικτό και μεγάλο χώρο, αποτελεί μέσο για διασκέδαση, ψυχαγωγία και κοινωνικοποίηση, ενώ ταυτόχρονα παραμένει ανταγωνιστικό. Επιπρόσθετα αν και βασίζεται σε πολύ απλούς κανόνες, είναι ένα άθλημα με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και σχεδιασμό που χρειάζεται συντονισμό στις κινήσεις, συγκέντρωση στο στόχο και συνεργασία μεταξύ των παικτών της ιδίας ομάδας.


Η ελληνική Ομοσπονδία  Εδαφοσφαίρισης, Ιδρύθηκε τον  Δεκέμβριο  του 2021 από 22 Συλλόγους, ενώ αριθμεί πάνω από 200 Αθλητές. Η Ομοσπονδία διοργάνωσε το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, αγώνισμα τριπλέτες(3×3) στην Πρέβεζα  τον Ιούνιο του 2022.


 

     

                                                  Η  Ιστορία του παιχνιδιού

.  Το πετάνκ έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, αφού Στην αρχαία Ελλάδα από τον 6ο αιώνα π.Χ. υπήρχε το κλασικό παιχνίδι ρίψης νομισμάτων, τα οποία στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν από επίπεδες πέτρες και αργότερα από πέτρινους βόλους, με στόχο να φτάνουν όσο το δυνατόν μακρύτερα.  Ύστερά , οι Ρωμαίοι εμπλούτισαν το παιχνίδι προσθέτοντας και μια μπάλα-στόχο την οποία προσπαθούσαν να πλησιάσουν με τους πέτρινους βόλους όσο το δυνατόν περισσότερο. . Αυτή η εκδοχή του παιχνιδιού έφτασε στην Προβηγκία από Ρωμαίους στρατιώτες, ναυτικούς αλλά και περιπλανώμενους ταξιδιώτες.  Έπειτά κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα , οι πέτρινες μπάλες αντικαταστάθηκαν από ξύλινες  και το παιχνίδι άρχισε να παίζεται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Η μορφή του παιχνιδιού όπως παίζεται σήμερα,  ξεκίνησε στην Γαλλική Προβηγκία, από το 1910 και στην τοπική διάλεκτο petanque σημαίνει ‘’ πόδια σταθερά’’.




                                            Σύγχρονη εκδοχή του αθλήματος  petanque

                           Αφετέρου και αφού εξελίχθηκε σε εθνικό άθλημα της Προβηγκίας, εξαπλώθηκε  γρήγορα παγκοσμίως  και έφτασε σήμερα η Διεθνής  Ομοσπονδία  Petanque να καθορίσει  πάνω από 60.000 μέλη και να διοργανώνει μια σειρά από σημαντικά Τουρνουά παγκόσμιου πρωταθλήματος. 

Το γήπεδο αποτελεί μια βασική παράμετρο στο παιχνίδι. Αυτό μπορεί να είναι κατασκευασμένο με σχεδόν οποιοδήποτε υλικό, χώμα, χαλίκι, γρασίδι. Η άμμος δεν ενδείκνυται γιατί εκεί δεν κυλάει η μπάλα ούτε και το τσιμέντο γιατί απλά θα καταστρέψει τις μπάλες. Οι διαστάσεις του γηπέδου είναι 4 Χ 15 μέτρα.


ο παιχνίδι παίζεται πάντα μεταξύ δύο ομάδων. Υπάρχουν 3 τροποποιήσεις:

tete-a-tete ένας εναντίον ενός με 3 μπάλες ο καθένας

doublette δύο εναντίον δύο με 3 μπάλες ο κάθε παίκτης και

triplette τρεις εναντίον τριών με 2 μπάλες για τον κάθε παίκτη

Οι μπάλες είναι από μασίφ ατσάλι(συμπαγες) το βάρος και οι διαστάσεις διαφέρουν.. Η διάμετρος 70,5 - 80mm και το βάρος μεταξύ 650 - 800gr.

Το σύχρονο  petanque  λένε οι παλαιότεροι το έφεραν στην   Κέρκυρα οι  Μαλτέζοι. Λένε πως έξω από τα καφενεία στου Κωτσέλα έπαιζαν petanque με ξύλινες μπάλες που τις έβαζαν σε ένα μαστέλο με νερό. Τώρα πια, οι οπαδοί του pentaque, μαζεύονται τα απογεύματα στο πάρκο της Γαρίτσας και ξεκινούν το παιχνίδι                                                               

 

                            

Κανόνες petanque(πως παίζεται)

1)Το παιχνίδι petanque χωρίζεται με 2 ομάδες με δύο η τρία άτομα.

2)Ρίχνουμε κέρμα για να δούμε ποιος θα παίξει πρώτος. Ο πρώτος παίκτης σχεδιάζει έναν κύκλο  διαμέτρου  35-50   εκατοστών περίπου, μακριά από εμπόδια. Ο κύκλος μπορεί να γίνει  με κιμωλία ή με σκοινί ή απλά με ένα ξύλο στο χώμα.  Αν θέλετε να είστε ακριβείς  στην  διάμετρο  θα βρείτε στο εμπόριο έτοιμους πλαστικούς κύκλους σε κόκκινο χρώμα με διάμετρο 50 εκατοστά.

3) Ο παίκτης στέκεται με τα δύο πόδια μέσα στον κύκλο και πετάει τη μπάλα-στόχο (cochonnet ή bouchon ή jack). Δικαιούται να την πετάξει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση αρκεί να φτάσει σε απόσταση 6-10 μέτρων από τον κύκλο. Συνήθως ο παίκτης κάθεται σε βαθύ κάθισμα ή είναι αρκετά χαμηλωμένος γιατί αυτό του δίνει καλύτερο έλεγχο στο πέταγμα της μπάλας και στη στόχευση. Επίσης, το πέταγμα της μπάλας γίνεται με ανάποδο spin, για καλύτερο έλεγχο της απόστασης και του σημείου που θα καταλήξει η μπάλα.

4) Έπειτα ο ίδιος ή άλλος παίκτης από την ίδια ομάδα πάλι μέσα από τον κύκλο θα ρίξει την πρώτη μεταλλική μπάλα με στόχο να πλησιάσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη μπάλα-στόχο. Στη συνέχεια ρίχνει τη μπάλα του παίχτης της Β ομάδας και αν δεν πάει πιο κοντά από την μπάλα της Α ομάδας ξαναρίχνει, μέχρι να πάει πιο κοντά. Παίζει πάντα η ομάδα που η καλύτερη μπάλα της βρίσκεται μακρύτερα από το στόχο (cochonette), σε σχέση με την καλύτερη μπάλα της άλλης ομάδας.  . Παίζει συνέχεια μέχρι κάποια μπάλα της να πλησιάσει το στόχο, πιο κοντά, από την καλύτερη μπάλα της άλλης ομάδας. Τότε παίζει η άλλη ομάδα. Ρίχνει τις μπάλες της μέχρι να πλησιάσει πιο κοντά.

5) Όταν η μία ομάδα έχει ρίξει όλες τις μπάλες της, ξεκινάει να παίζει η δεύτερη ομάδα όλες τις δικές της. Έτσι  ολοκληρώνεται ο γύρος και αθροίζονται οι πόντοι. Κερδίζει το γύρο η ομάδα που έχει την κοντινότερη μπάλα στο στόχο. Επίσης παίρνει έναν πόντο για κάθε μπάλα που βρίσκεται πιο κοντά στο στόχο από την αντίστοιχη του αντιπάλου. Σε κάθε γύρο μόνο μία ομάδα μπορεί να σκοράρει πόντους.

6) Για να ξεκινήσει νέος γύρος, ένας παίκτης της νικήτριας ομάδας σχεδιάζει νέο κύκλο γύρω από τη μπάλα-στόχο (χωρίς να τη μετακινήσει από τη θέση στην οποία βρίσκεται από τον προηγούμενο γύρο) και την ξαναρίχνει.

7) Για να ξεκινήσει νέος γύρος, ένας παίκτης της νικήτριας ομάδας σχεδιάζει νέο κύκλο γύρω από τη μπάλα-στόχο (χωρίς να τη μετακινήσει από τη θέση στην οποία βρίσκεται από τον προηγούμενο γύρο) και την ξαναρίχνει.

8) Νικήτρια είναι η ομάδα που θα συγκεντρώσει πρώτη 13 πόντους. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος  συγκεκριμένος αριθμός γύρων που πρέπει να παιχτεί.











Παραπομπές:

https://www.lightgear.gr/blog/petanque-h-boules-to-paixnidi-ton-arxaion

https://www.corfuland.gr/el/diafora/kerkyra/petanque-to-paixnidi-poy-paizetai-kathe-apogeyma-sto-parko-tis-garitsas.html

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%B4%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7

https://www.makthes.gr/petank-to-galliko-tavli-poy-kerdizei-synechos-mikroys-kai-megaloys-filoys-stin-ellada-vinteo-643844


https://www.makthes.gr/petank-to-galliko-tavli-poy-kerdizei-synechos-mikroys-kai-megaloys-filoys-stin-ellada-vinteo-643844.      https://www.kathimerini.com.cy/gr/politismos/eikastika/ellada-mia-eikona-mia-istoria-ekthesi-toy-argyri-konstantinoy-stin-gkaleri-gkloria                        https://www.corfuland.gr/el/diafora/kerkyra/petanque-to-paixnidi-poy-paizetai-kathe-apogeyma-sto-parko-tis-garitsas.html       Περισσότερες φωτογραφίες.